Nositeľ Nobelovej ceny prof. Zewail sa vo Vysokých Tatrách prihovoril chemikom

05.09.2005 Poprad

Vysoké Tatry 5. augusta (TASR) - Nositeľ Nobelovej ceny za chémiu z roku 1999 profesor Ahmed Zewail z Kalifornského technologického inštitútu v Spojených štá...
Vysoké Tatry 5. augusta (TASR) - Nositeľ Nobelovej ceny za chémiu z roku 1999 profesor Ahmed Zewail z Kalifornského technologického inštitútu v Spojených štátoch amerických sa dnes vo Vysokých Tatrách prihovoril slovenským a českým chemikom.

S prednáškou O laserovej spektroskopii sledujúcej rozpad molekuly v reálnom čase vystúpil na dopoludňajšom slávnostnom otvorení 57. zjazdu slovenských chemických spoločností v Tatranskej Lomnici.
Podujatie každoročne spája slovenských i českých chemikov. Samotné rokovania budú prebiehať v šiestich odborných skupinách v hoteli Hutník v Tatranských Matliaroch. Zjazd potrvá do 8. septembra.
Podpredseda Slovenskej chemickej spoločnosti Viktor Milata pre TASR zdôraznil, že chemická veda zahŕňa nielen výskum v klasických oblastiach, ako sú organická či anorganická chémia, ale aj oblasť výučby. Závery zjazdu zhrnú po skončení pracovných rokovaní. Milata predpokladá, že napomôžu rozvoju vedných disciplín. \"Jeden z hlavných záverov je už teraz známy - chceli by sme viac pôsobiť na povedomie ľudí, že chémia nie je iba producentom odpadov, zápachu či znečisteného životného prostredia, ale aj veľmi sofistikovaných materiálov, akými sú napríklad liečivá, palivá a ďalšie produkty, ktoré zlepšujú náš každodenný život, \" zdôraznil podpredseda.
Nositeľ Nobelovej ceny za chémiu profesor Zewail zavítal na Slovensko po prvýkrát. Pozvanie prijal vďaka osobným kontaktom a spolupráci chemických spoločností v oboch krajinách. V utorok 6.septembra prevezme v Bratislave Veľkú zlatú medailu Univerzity Komenského a Pamätnú plaketu Slovenskej akadémie vied. Počas pobytu na Slovensku navštívi ešte Košice a Slovenský raj. Prekvapila ho pekná slovenská krajina, ktorú mohol čiastočne vidieť cestou z Bratislavy do Tatier. Svojou prítomnosťou na zjazde chce podporiť program podujatia, ale aj samotný región Tatier, postihnutých vlaňajšou kalamitou.
 

Vyberte región

mark